Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


16.09.2016

ITewolucja w Katowicach

ITewolucja: MASTERS OF SECURITY już 20 października w Katowicach
05.09.2016

EMC Forum odpowie na pytanie,...

EMC organizuje konferencję poświęconą przetwarzaniu w chmurze i nowoczesnym technologiom...
02.09.2016

Veracomp dzieli się wiedzą –...

Znamy coraz więcej szczegółów na temat kolejnych spotkań w ramach projektu „Veracomp...
31.08.2016

Wielofunkcyjne A3

Samsung A3 MultiXpress X3280/ K3300
29.08.2016

Z koncentryka na Ethernet

Konwertery Panasonic
25.08.2016

Coraz wydajniejsze

QNAP TVS-x82 / TVS-x82T
24.08.2016

PLNOG17 odbędzie sie w...

Kulisy Euro 2016 i dziennikarz muzyczny Hirek Wrona na konferencji telekomunikacyjnej...
23.08.2016

Integracja usług

F5 BIG-IP 12.1, BIG-IQ CM 5.0
19.08.2016

Pełna ochrona

Sophos Clean

Citrix Profile Management

Data publikacji: 28-08-2015 Autor: Paweł Serwan
Rys. 1. Pliki instalacyjne...
Rys. 2. Szablony...
Rys. 3. Dodawanie szablonu...
Rys. 4. Konfiguracja...
Rys. 5. Konfiguracja ustawień...

Zarządzanie profilami użytkowników zawierającymi wszystkie dane i konfigurację środowiska pracy jest jednym z najtrudniejszych zadań administratora usług terminalowych/zdalnego pulpitu (Remote Desktop Services). Ułatwiają je platformy zarządzania profilami. Jedną z nich jest Citrix Profile Management. W artykule przedstawimy opis tego rozwiązania i sposób jego konfiguracji.

Profil opisuje konfigurację dla określonego użytkownika, w tym ustawienia jego środowiska pracy i preferencji. W przypadku osób korzystających z komputera osobistego bądź laptopa profil jest przechowywany lokalnie na dysku twardym lub na dysku sieciowym skonfigurowanym dla konkretnej lokalizacji firmy. Użytkownik pracuje tylko na jednej maszynie i zmiany konfiguracyjne są zapisywane w trakcie jego pracy.

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w przypadku środowiska usług terminalowych opartego np. na rozwiązaniu Citrix XenApp bądź środowiska VDI wykorzystującego XenDesktop. Użytkownicy łączący się z różnymi serwerami terminalowymi bądź wirtualnymi stacjami roboczymi chcieliby, aby ich ustawienia, stopka w mailu, skróty klawiszowe czy nawet tło pulpitu były zawsze takie same. Nie chcą za każdym razem konfigurować wszystkiego od początku i tracić czasu, który mogą poświęcić na wykonanie swoich obowiązków. Wiele firm postanowiło pomóc w rozwiązaniu tego problemu i stworzyło platformy pozwalające na zarządzanie profilami użytkowników. Najbardziej znane to: AppSense, RES Workspace czy Microsoft EU-V. W przypadku środowisk opartych na technologii firmy Citrix (XenApp lub XenDesktop) można użyć rozwiązania Citrix Profile Management, które przedstawiamy poniżej.

> Rodzaje profili

Zanim przejdziemy do konfiguracji Citrix Profile Management, poświęćmy chwilę opisowi profili dostępnych w środowiskach wykorzystujących systemy operacyjne Microsoft Windows. Profil to zbiór folderów, plików, wpisów rejestru i plików konfiguracyjnych, które definiują środowisko dla danego użytkownika logującego się do danej sesji. Wyróżniamy cztery rodzaje profili użytkowników:

 

  • lokalny profil użytkownika (local) – jest tworzony podczas pierwszego logowania do komputera i przechowywany na lokalnym dysku twardym komputera. Każda zmiana lokalnego profilu użytkownika dotyczy jedynie komputera, na którym została wprowadzona;
  • mobilny profil użytkownika (roaming) – jest tworzony przez administratora systemu i przechowywany na dysku sieciowym. Ten profil jest dostępny podczas każdego logowania na dowolnym komputerze w sieci przedsiębiorstwa. Zmiany mobilnego profilu użytkownika są wprowadzane na serwerze;
  • obowiązkowy profil użytkownika (mandatory) – profil mobilny, który może określać konkretne ustawienia dla pojedynczych użytkowników i całych grup. Tylko administratorzy systemu mogą wprowadzać zmiany w obowiązkowym profilu użytkownika;
  • tymczasowy profil użytkownika (temporary) – jest tworzony na lokalnym komputerze, jeśli powstał błąd uniemożliwiający załadowanie profilu użytkownika. Tymczasowe profile są usuwane pod koniec każdej sesji.

 

Zmiany wprowadzone przez użytkownika w ustawieniach pulpitu i w plikach są tracone po wylogowaniu się użytkownika.

Artykuł pochodzi z miesięcznika: IT Professional

Pełna treść artykułu jest dostępna w papierowym wydaniu pisma.

.

Transmisje online zapewnia: StreamOnline

All rights reserved © 2013 Presscom / Miesięcznik "IT Professional"